Ga voor ons voorlichtingsprogramma Veilig-op-Stap

Een voorlichtingsprogramma speciaal ontwikkeld voor jongeren waarbij jij de lengte bepaald en de inhoud kiest

VeiligStappen komt nu met een programma met diverse thema's speciaal voor jongeren tussen de 17-24 jaar waarbij 'Veilig Uitgaan' centraal staat. Wij van VeiligStappen geloven dat veilig uitgaan niet in de club begint, het begint bij de persoon zelf. Het heeft ermee te maken hoe iemand anderen ziet, waar en voor wie hij/zij respect voor heeft en hoe hij/zij zich uitdrukt of gedraagt. En om juist zoveel mogelijk jongeren positief te beïnvloeden hebben we dit programma ontwikkeld om bewustwording onder jongeren te verhogen.

Wat bieden we aan en uit welke onderwerpen kun je kiezen?

Kies de onderwerpen die voor jou het meest geschikt zijn.

Je kan bepalen hoelang de presentatie/voorlichting zal zijn en diep we ingaan op de onderwerpen.
Het volledige pakket bestaat uit de volgende onderwerpen:

Voorstel ronde:
Hierin leggen we kort uit waar wij voor staan, waarom we er zijn, wat iedereen van kan verwachten en is er de mogelijkheid om kennis te maken met de groep.

Voorlichting over het probleem:
Hierin geven we voorlichting over één van de grootste probleem in het uitgaansleven namelijk Seksueel Overschrijdend Gedrag. We bekijken een korte video en behandelen de feiten & cijfers rondom uitgaan. Ook behandelen we enkele termen zoals Victim Blaming & Slut Shaming.

Risico's en situaties in het uitgaansleven:
Aangezien er vele risico's zijn voor, tijdens en na het uitgaan is het goed om hierover in gesprek te gaan om bewustwording te creëren. Denk aan straatintimidatie, overmatig alcohol gebruik, het nemen van lachgas etc.

Groepsgedrag & peer pressure:
Hier gaan we het hebben over hoeveel invloed groepsgedrag op het gedrag van een persoon. Om het te illustreren hebben we een interactief ballonnen spel waardoor groepsgedrag direct zichtbaar zal zijn. Ook gaan we in op de wetenschap achter groepsgedrag en het nemen van beslissingen onder groepsdwang. En zullen we bespreken met de groep wat voor negatieve ervaringen zij duidelijk hebben of hebben meegemaakt.

Verschillen in ervaringen van mannen & vrouwen:
Hierin bespreken we verschillende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de biologische verschillen tussen man en vrouw, mannelijke en vrouwelijke eigenschappen en gendernormen & gelijkheid. Om te zorgen voor een goede interactie zijn er twee spellen beschikbaar waaronder een estafettespel en een 'leg de foto's in de juiste volgorde' spel. 

Flirten, liefde & daten:
Hier zullen we ingaan op goed flirten en zeker ook fout flirten, in het echte leven, maar ook online(Tinder, Badoo etc.). Over fout flirten laten we een korte video zien. Daarnaast is een groot onderwerp 'omgaan met afwijzing'. Hierin zullen we o.a. behandelen hoe je iemand afwijst zonder iemand (on the long term) te kwetsen. Ook zoemen we nog in op daten & relaties.

Sex, consent & grenzen stellen: 
In dit onderdeel bespreken we met z'n allen de eventuele gevolgen van sex en sex zonder consent. Daarnaast zullen we de vaardigheid grenzen stellen gaan behandelen. Hierbij bespreken we o.a. wanneer je een grens stelt en ook hoe je dat op een assertieve wijze kunt doen.

Online gedrag:
In dit onderdeel gaan we over het feit dat mensen zich anders gedragen op internet. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod zoals; pesten & shaming, sexting, sextortion en wraakporno. 

Hoe maak jij het verschil:
Dit onderdeel gaat over hoe jij het verschil kan maken, slechte situaties kunt ontmantelen of het uitgaansleven veiliger te maken. Hierbij komt ook een onderdeel/spelaanbod wat puur ingaat om als omstander een interventie te plegen zodat jij weet welke opties en mogelijkheden er voortaan zijn, wat jij kunt doen en waar jouw kracht ligt.   

Afsluiting:
Bij het afsluiten van de voorlichting kunnen we nog een quiz houden waarbij we nog een paar van onze oplossingsgerichte producten uit het Arsenaal weggeven. We gaan ook bespreken wat we tot zover geleerd hebben, wat de belangrijkste les was en wat iemand nu het vervolg anders zou gaan doen.