Ons Verhaal

Hoe is Veilig Stappen ontstaan?

Meer dan een jaar terug waren mijn broer en ik een programma aan het kijken op Discovery Channel wat ging over het drogeren van drankjes en verkrachting. Door het programma vroegen we ons af; wat kunnen wij doen zodat je je drankje kan controleren op een subtiele wijze? En hoe groot is nu het probleem van misbruik in Nederland? We zijn opzoek gegaan naar mogelijkheden om je drankje te kunnen testen. Maar we moesten natuurlijk eerst op onderzoek uit!

We gingen eerst achterhalen hoe groot de problemen rondom verkrachting was in Nederland. Het was een hele uitdaging om erachter te komen hoe groot het probleem daadwerkelijk is in Nederland, want er zijn veel verschillende cijfers over dit onderwerp te vinden. 1 op de 8 vrouwen was eerst de conclusie. Tot het moment kwam dat Kenniscentrum Rutgers naar buiten kwam met het onderzoek ‘seksuele gezondheid in Nederland 2017’, met meer dan 17.000 ondervraagden. Bron: Onderzoek Seksuele Gezondheid. Hierin werd het grootte van het probleem echt duidelijk. 53% van de vrouwen en 19% van de mannen krijgt te maken met Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag. 22% van de vrouwen en 6% van de mannen met Seksueel Geweld. Dit vonden wij uiterst schokkend. We konden haast niet geloven dat hier zoveel sprake van is in Nederland anno 2019.

Nu we deze cijfers duidelijk hadden wisten vanaf dat moment zeker dat wij ons hier echt voor in wilden gaan zetten. We hadden één product bedacht, maar daar bleef het niet bij. Er zijn natuurlijk meerdere situaties waarin vrouwen, mannen, jongeren en kinderen slachtoffer kunnen worden van Seksueel Overschrijdend Gedrag & Seksueel Geweld. Vandaar kwamen wij op het idee om een Arsenaal te gaan vormen tegen dit probleem.

Gelukkig erkend onze rijksdienst overheid het probleem en dat het aangepakt moet worden. Toevallig organiseerde StartHubs voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) net een Challenge om #MeToo ervaringen te voorkomen in het uitgaansleven. Dit is precies waar we ons mee bezig hielden en deden natuurlijk mee. Na gepitched te hebben in Den Haag kunnen wij ons gedeelde winnaars noemen van deze Challenge! Hier zijn we enorm dankbaar voor, want door de steun van het OCW hebben wij als broers de Set Up van Veilig Stappen kunnen voltooien, om op onze manier te kunnen beginnen het probleem aan te pakken. Doordat het probleem zo enorm groot is, kunnen wij dat natuurlijk niet alleen. Vandaar zijn we jou nodig om te helpen de cijfers omlaag te brengen! Bij voorbaat dank voor jouw steun!