Momenteel staat het uitgaan in Nederland op pauze. Laten we hopen dat clubs en bars snel weer open kunnen! Wil je weten wat de laatste maatregelen zijn van uitgaan en corona? 

Lees meer >>>

Drogeren van Drankjes

Negatieve ervaringen en gevaren in het uitgaansleven.

Het heeft voor ons hoge prioriteit om de veiligheid in het uitgaansleven te vergroten. De problemen in en rondom het uitgaan komen al steeds meer op de kaart te staan. Zo weet bijna iedereen dat je tijdens het uitgaan op je drankje zou moeten letten. Niet iedereen respecteert jouw grenzen en er kan ongewenst aan je gezeten worden. De weg naar huis is donker en vaak vol met lui die door alcohol, drugs of groepsgedrag onbetrouwbaar zijn. Wanneer je de deur uitgaat voor een avond stappen tot het moment wanneer je weer veilig thuis bent, zijn er veel risico’s waar je aan wordt blootgesteld.

Voorbeeld Situaties

Er zijn meerdere situaties waarbij de risico's op aanranding, verkrachting en misbruik hoger liggen:

- Je bent ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat alleen op de fiets.
- Je loopt alleen door of langs een park.
- Je moet door een donkere of slecht belichte steeg heen.
- Je bent alleen in een fietsenstalling of parkeerplaats.
- Je reist alleen met het openbaar vervoer.
- Als je te maken hebt met een stalker.
- Wanneer je slachtoffer of prooi bent voor loverboys.
- De rit naar huis na het uitgaan.
- Wanneer je in het gezelschap bent van een onbekend persoon.
- Iemand die je niet of nauwelijks kent, brengt je naar huis.
- Je krijgt een lift van een onbekende.
- Je bent onder invloed van alcohol of drugs.
- Je drankje is gedrogeerd.
- Iemand maakt misbruik van de situatie, wanneer je bijvoorbeeld te veel alcohol hebt geconsumeerd.
- Wanneer je je in een kwetsbare of afhankelijke situatie bevindt.

Gevolgen van het Drogeren van Drankjes

Het drogeren van drankjes kan erg gevaarlijk zijn. Een drogeerder van drankjes doet dit met de intentie om misbruik van het slachtoffer te maken. Het is moeilijk om met daadwerkelijke cijfers te komen over het drogeren van drankjes. Dit heeft meerdere redenen. Wanneer een slachtoffer claimt gedrogeerd te zijn, dan bewijst dit in een rechtbank nog niet dat het tegen zijn en haar zin is geweest en al helemaal niet wie dit gedaan zou moeten hebben. Ook ligt de prioriteit van zorgverleners niet bij het aantonen of iemand ook daadwerkelijk is gedrogeerd, maar bij het welzijn en herstel van het slachtoffer. Daarnaast is het een hele verwarrende situatie voor een gedrogeerd persoon, waardoor de drogeering in de eerste plaats, of in zijn geheel, niet wordt vermoed. Als het slachtoffer veilig weet thuis te komen, wordt aangifte in het algemeen niet gedaan. Ook gevoelens van twijfel, verwarring schaamte en onmacht kunnen er voor zorgen dat er geen aangifte wordt gedaan.

De gevolgen van drogering voor iemand kunnen zwaar vallen, ook wanneer er nog niet eens sprake is van Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag of Geweld. Enkele gevolgen kunnen zijn;
Bewusteloosheid, black out, verminderde remmingen, verlamming, onvermogen om jezelf te beschermen, geheugenverlies, misselijkheid, braken, spiertrekkingen, slechte coördinatie, euforische gevoelens, slaperigheid, ademhalingscomplicaties, slechte articulatie & duizeligheid.