Wat is omegle

Omegle is een gratis chatwebsite waar gebruikers anoniem en zonder te registreren met onbekenden kunnen communiceren. Onder jongeren is deze website extreem populair, maar ouders weten er nog niet al te veel van. Bij Omegle worden twee gebruikers willekeurig tegenover elkaar geplaatst in een privégesprek. 

Het concept is vermoedelijk vanuit een positief standpunt begonnen, gewoon met iemand die je niet kent het gesprek aangaan. Je kan het over van alles hebben en je kan je communicatie vaardigheden uitbreiden. Nieuwe mensen ontmoeten kan je goed doen voor als je je bijvoorbeeld eenzaam voelt.  

Helaas zijn er duizenden voorbeelden waaruit blijkt dat mensen slecht om kunnen gaan met anonimiteit. De website is verder ook nog eens gewoon toegankelijk voor minderjarigen en dat is zorgelijk.

Hoe werkt omegle?

Het gebruik van omegle is heel simpel, misschien wel te simpel. Je gaat naar hun website, kiest een groep wat je wel leuk lijkt en voor je het weet heb je iemand in beeld. Het enige wat je nodig hebt in een laptop of PC, een internet verbinding en een webcam. Je kan het gesprek wanneer je wilt weg klikken zodat je direct naar de volgende onbekende gaat. Je hoeft je niet te registreren en als je tussen de 13 en 18 jaar oud bent en je hebt "toestemming van je ouders" ben je gewoon welkom om met onbekende te praten.

Ouders en minderjarigen opgepast

Het is een enge gedachte dat kinderen en jongeren "met toestemming van de ouders" zeer gemakkelijk in contact kunnen komen met allerlei verschillende soorten mensen en viespeuken. Dankzij anonimiteit en door hoe gemakkelijk je toegang kunt krijgen tot minderjarigen is Omegle haast een pedo paradijs.

Wat heeft Omegle gedaan tegen ongewenst seksueel overschrijdend gedrag

Het is ook weer niet zo dat de makers van Omegle helemaal niks gedaan heeft om gebruikers te beschermen. Ze zit een A.I. op de website die masturberende viespeuken blokkeert. De technologie werkt alleen als een viezerik dit vanaf de seconde dat het gesprek begint zou doen. Het A.I. vaslt dus jammer genoeg makkelijk te omzeilen. Ook hebben ze helaas ze niet gedacht om het gehele anonimiteit tegen te gaan door bijvoorbeeld inloggen te verplichten met op z'n minst enige vorm van verificatie.

Onze Omegle ervaring was verschrikkelijk

Eén van onze medewerkers werd getagd in een facebookpost. Hierdoor zijn we op onderzoek uitgegaan om te kijken of Omegle echt zo ernstig is voor minderjarigen. We opende de laptop, en typte 'TIKTOKNL'.

Voordat we het wisten werden we al gekoppeld aan onbekende gebruikers. Aangezien we volwassen zijn en niet minderjarigen wouden shockeren hadden we onze vinger op de webcam. 

Gesprekken waren het niet echt te noemen. We werd constant doorgeklikt omdat ze ons natuurlijk niet konden zien en ze het wellicht niet vertrouwde. Op een gegeven moment binnen ongeveer een minuut kwam er een minderjarig jongetje die achter zijn bureau zat in beeld. "Ik.. ik ben minderjarig" zei hij met een trillende stemmetje. Wij hebben maar snel verder geklikt. Zo zielig was dat, want hij zal wel gedacht hebben, niet weer zo'n viespeuk!

Verder was er nog een jongen die verzoekjes aannam en deed alsof hij een radio zender was. Daarna volgde er een paar jongeren die gewoon aan het gamen waren.

En als laatst kregen we er een persoon ervoor waarvan de webcam niet op hem gericht was. De webcam was gericht op de bank ook zag je de zijkant van een persoon, maar nog niks raars in beeld. We vonden dit al vreemd. Ineens draaide de webcam! En ja hoor! Het was een viezerik die aan het masturberen was. In shock hebben we de verbinding verbroken en dat binnen 3 minuten! Vreselijk!

We moesten echt even bijkomen wat ons in zo'n korte tijd overkomen was. Dit is toch verschrikkelijk dachten we. Je gaat als kind, onschuldig, op deze website en vervolgens ga je er weer horrified vanaf! Het is het nog maar vraag of een kind hierover gaat praten met zijn of haar ouders over wat hem of haar is overkomen. Als ouder kunnen we ons voorstellen dat je je kind hier absoluut niet aan bloot wil stellen dus blokkeer deze website maar direct als je kind online gaat.

We delen onze ervaring om meer inzicht te geven over de prakijken online. Pas goed op als je online gaat. Wil je nu tips hoe jij je online zou kunnen beschermen tegen online seksuele intimidatie dan kun je ons altijd even een e-mail sturen, dan krijg je van ons gratis tips over hoe jij je kunt beschermen tegen shame sexting, exposen, sextortion, wraakporno en grooming. Heb je direct hulp nodig? Ga dan direct naar HelpWanted.nl!